Ghid despre pierderea impermanentă

Ce sunt pierderile impermanente și cum le pot evita? este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim despre FARMING pe QuickSwap. Înțelegem că doriți să vă protejați (sau poate să vă măriți) activele și poate ați auzit că o tehnică pentru a face acest lucru este prin oferirea de lichidități pe un DEX. Este adevărat că unii oameni s-au descurcat foarte bine cu Liquidity Farming, în timp ce alții au suferit pierderi temporare severe pe care le-au făcut permanente.

În primul rând, ce înseamnă mai exact acest termen?

Posibila pierdere pe care cineva o suferă atunci când oferă lichiditate pentru o pereche este denumită pierdere impermanentă (IL- engleză). Aceasta se întâmplă ori de câte ori există o diferență semnificativă între prețurile token-urilor. Aceste pierderi sunt considerate “impermanente”, deoarece ar putea fi inversate dacă cineva continuă să furnizeze lichiditate perechii, iar tokenii pe care i-au oferit revin la raportul lor anterior.

Să zicem că Louie oferă lichiditate pentru un pool de USDC-ETH (acesta este doar un exemplu informativ), iar USDC se apreciază rapid față de ETH.

Pentru a compensa lichiditatea pe care a oferit-o, Louie va pierde o parte din USDC și va câștiga o parte din ETH. Pierderile suferite de Louie nu ar mai exista dacă el și-ar păstra lichiditatea în acest pool și raportul s-ar reechilibra, ceea ce s-ar întâmpla dacă ETH ar crește în valoare în raport cu USDC în același ritm în care USDC crește în valoare în raport cu ETH.

De ce se întâmplă acest lucru?

QuickSwap este un AMM, sau Automated Market Maker. Prețurile monedelor și ale token-urilor pe AMM nu fluctuează în funcție de piața externă. AMM-urile depind de faptul că piața se auto-ajustează prin arbitraj.

Astfel, se profiă de diferențele de preț dintre piețe. Aceștia cumpără și vând active care sunt supraevaluate sau subevaluate până când prețul AMM este egal cu cel de pe piața externă.

Cele mai frecvente pierderi din depreciere apar pe perechile cu o volatilitate puternică.

Prin urmare, trebuie să vă stabiliți nivelul de toleranță la risc înainte de a începe să furnizați $$$.

-Veți verifica la fiecare câteva ore pentru a vedea cum se comportă perechea dumneavoastră?

-Credeți că perechea de active pe care o furnizați se va menține pe termen lung?

Numai dumneavoastră puteți să răspundeți la aceste întrebări.

Cum să rezistați?

Cea mai simplă și cea mai directă strategie pentru a vă proteja împotriva unor pierderi temporare este să nu furnizați lichidități. Cu toate acestea, mulți oameni consideră că este dificil să se abțină posibilității de a câștiga peste 100% APY, pe lângă profiturile obținute din perechile de FARMING în cadrul programului de recompense QuickSwap. Prin urmare, alegerea unei perechi (sau a unor perechi) care sunt relativ fiabile este cea mai bună metodă de a reduce pierderile dacă sunteți hotărât să participați.

Există 3 metode diferite de a te feri, pe care le-am aflat și noi de la echipa Quickswap.

Numărul 1 — ASIGURAREA DE PERECHI STABILE

Unele grupuri de monede stabile, cum ar fi USDT-USDC, DAI-USDC, DAI-USDT, MAI-DAI și MAU-USDT, au fost folosite de unii utilizatori pentru a efectua această acțiune. Riscul de pierdere temporară în furnizarea acestor active este mult mai mic decât în cazul altor perechi, deoarece toate sunt in strânsă legătură cu dolarul.

Numărul 2 — ACTIVELE CARE CREDEȚI CĂ SUNT PE TERMEN LUNG

Mulți oameni aleg să furnizeze lichiditate pentru pool-uri care conțin două active în loc de pool-uri stabile, deoarece doresc să vadă recompense potențiale mai mari și cred că ambele active vor crește în valoare în timp. Pool-ul MATIC-USDT, care are un APY mai mare în acest moment, este unul la care mulți oameni aleg să investească. Deoarece LP-urile sunt acum eligibile pentru plăți duble pentru un număr restrâns de pool-uri MATIC, pool-uri precum cel MATIC-USDT pot fi, de asemenea, avantajoase.

Numărul 3 — NU PUNEȚI PE LP; PUNEȚI LA STAKING

Proiectul în care vă aflați în prezent, precum și Quickswap, prezintă mai multe soluții incredibile care le permit utilizatorilor să dea randament fără a-și pune activele în pericol pentru cei care doresc nu doar să reducă, ci să elimine complet șansele de pierdere impermanentă.

Puteți alege un PROGRAM DE STAKING disponibil pentru moneda/tokenul pe care îl alegeți și astfel rămâneți în siguranță. Prin a fi în siguranță, noi ne referim să nu vă puneți activele cu restul useri-lor, ci să le puneți “deoparte”(stake) pentru o perioadă limitată de timp, pentru a crea un venit pasiv: în funcție de APY, veți genera mai mult din acel activ.

În esență, nu există nicio modalitate de a oferi lichiditate și de a elimina complet riscul de pierdere impermanentă, dar QuickSwap și Genius Assets oferă mai multe variante pentru a obține randament, fără a risca pierderi. Depinde doar de ceea ce doriți să faceți.

Vreți să riscați urmărind APY-uri ridicate? Decizia vă aparține!

Până la următorul articol, nu uitați să vă abonați la Canalul Nostru de Anunțuri pe Telegram și la Grupul Nostru Oficial de pe Telegram, unde postăm în fiecare zi noi detalii legate de proiect.

--

Genius Assets is the asset investment platform of the future where everyone can easily access different projects, from various categories.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Genius Assets

Genius Assets is the asset investment platform of the future where everyone can easily access different projects, from various categories.